Ana Sayfa : PSİKİYATRİ : Anksiyete Bozuklukları : Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın anksiyete bozukluğu: En az altı ay boyunca hemen hergün gün boyu süren aşırı ve durumla uygun olmayan bir endişe durumudur. Sinirlilik, evhamlılık (vesvese), her an kötü bir şey olacakmış gibi hissetme, endişe, alınganlık sık görülen belirtileridir. Bir neden yokken ya da durumla uygunsuz olan, aşırı olan kontrol altına alınamayan nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir. En sık görülen anksiyete bozukluğu olup görülme sıklığı %5 civarındadır.
Hastalığın temel özelliği olarak çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemez. YAB’na sıklıkla bazı bedensel belirtiler eşlik eder. Yorgunluk, sersemlik hissi, başağrısı ve kas ağrıları, yutma güçlüğü, titreme ve seyirmeler, terleme, bulantı, sıcak basması gibi belirtiler bedensel belirtilere örnek verilebilir. Dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.
Hastalığın tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapi yöntemleri uygulanmaktadır. YAB tedavisinde antidepresan ve anksiyolitik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar başka anksiyete bozukluklarının ve depresyonun tedavisinde de kullanılır. Tedavinin amacı kaygı ve gerginliğin hızla tedavi edilmesidir. Tedavide kullanılan ilaçların ciddi yan etkileri ve bağımlılık riskleri yoktur.
YAB’da kaygı gidermeye yönelik kullanılan benzodiyazepin grubu ilaçlar yeşil reçeteyle verilmektedir. Bu grup ilaçlar da ancak “doktorunuzun önerdiği dozlarda ve sürede” kullanıldığında etkili ve güvenli kullanılabilir. Tedavi en az 1 yıl sürmektedir.
Yukarıdaki belirtilere benzer belirtilere sahip olduğunuzu düşünüyorsanız PSİKİYATRİ UZMANI (psikiyatrist, psikiyatr) başvurunuz.
Özel Terapi Tıp Merkezi (444 27 63)