Baş ve Yüz Ağrıları

Toplumun büyük kesiminde baş ağrıları görülebilmektedir. Migren, küme baş ağrısı, gerilim tipi başağrısı, ağrı kesici kötüye kullanımı başağrısı, trigeminal nevralji gibi onlarca baş ağrısı türü vardır. Bunların dışında beyin kanaması, beyin tümörleri gibi altta yatan başka bir nedene bağlı baş ağrıları da görülebilmektedir. Uzun süreli baş ağrıları hasta ve hekimin ortak bir çalışma zemininde takip edilmesi ile kontrol altına alınabilmektedir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde ortaya çıkabilecek baş ağrılarında ilaç seçimi önem arzetmektedir.

Toplumda baş ağrıları çoğunlukla önemsiz kabul edilmekte ve bu yüzdende nadiren doktora başvurulmaktadır. Bütün insanların hayatlarında mutlaka en az bir kez baş ağrısı deneyimleri vardır. Baş ağrılarının çoğunluğu iyi huyludur. Ama aynı zamanda baş ağrıları ciddi ve yaşamı tehdit eden bir hastalığın belirtisi olabilir. Bunlar beyin damar hastalıkları, serebral apse, beyin tümörleri, beyin kanamaları, beynin enfeksiyon hastalıkları v.s. olabilir

Migren nedir?
Migren paroksismal olarak epizodlar halinde gelen baş ağrısı ataklarıdır. Bu ataklar çok şiddetli ve iş yapmayı engelleyecek düzeyde olur. Kadınlarda daha sık görülmektedir. Ağrı genellikle başın bir yarısında olmaya meyilli olmasına karşın iki taraflıda olabilir. Ağrı karakteri daha çok zonklayıcı bir özellik gösterir. Beraberinde ense bölgesindede ağrı hissedilebilir. Ağrı birkaç saatten günlerceye kadar olabilir.migren hastalarında çoğunlukla baş ağrısıyla birlikte bulantı ve kusma semptomları gözlenir. Bunun yanında hastalarda sese ve ışığa hassasiyetde olabilmektedir. Migren hastaları bir iş yaparken baş ağrıları başlarsa ve hasta işini yapmaya devam ederse başağrısı daha da şiddetlenir. Yani fiziksel aktivite migren ağrılarını daha da şiddetlendirir.bu yüzden migren krizi tutmuş bir hasta hemen yaptığı işi bırakmalı loş ve sessiz bir odada istirahate çekilmelidir. Migren krizleri küçük yaştaki çocuklarda kendisini tekrarlayıcı baş dönmesi, kusma, karın ağrısı, kol ve bacak ağrıları şeklinde gösterebilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir?
Gerilim tipi başağrısı toplumda en sık gördüğümüz baş ağrısı tipidir. Migrenin aksine bu baş ağrılarının şiddeti orta veya hafifdir. Ağrı daha çok iki taraflı enseyide içine alan ağırlık baskı şeklinde tanımlanır. Daha çok günün ikinci yarısında yani akşama doğru ortaya çıkar. Stres, gerilim baş ağrısını tetikleyen en önemli faktörlerden birisidir. Ağrı haftalarca sürebilir. Gerilim baş ağrısı kadınlarda erkeklerden daha sık gözlenmektedir. Genellikle 20-40 yaşları arasında başlar.

Küme Tipi Baş Ağrısı Nedir?
Küme tipi baş ağrısıberaberinde gözde kızarma, yaşarma, burunda akıntı,alın ve yüzde terleme, göz kapağında şişme veya düşüklük ile seyredennadir fakat çok şiddetli olan bir başağrısı tipidir. Periodik olarak yılın belli dönemlerinde ortaya çıkan çok şiddetli ve kısa süreli geceleri uykudan uyandırabilen özelliktedir.Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür. Genellikle20-40 yaşları arasında başlamaktadır.

Trigeminal Nevralji nedir?
Trigeminal nevralji yüzün bir yarısında olan şimşek çakar tarzda çok kısa süreli çok şiddetli dayanılmaz sık tekrarlayıcı ağrı ataklarıdır. Atakları sıklıkla banyo yapma, tıraş olma, yemek yeme, konuşma ve diş fırçalama gibi aktiviteler tetikler. İleri yaşlarda daha sık görülmektedir.kadınlarda erkeklerden daha sık görülmektedir.

Online Görüşme

 

Online Görüşme/Bize Danışın

Adres:
Fabrikalar Mh.3024 Sk.No:13 Kepez/Antalya

Telefon:
Tel: 444 27 63
Fax: +90 0(242) 244 20 90
Bu sitedeki içerikler sadece bilgi amaçlıdır kişisel teşhis için kullanılmamalıdır. Tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Copyright © 2024 Terapi Tıp Merkezi Tüm Hakları Terapi Tıp Merkezi ne aittir. Kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz, içerik ve görsel kopyalanamaz.