Depresyon Tedavisini Destekleyici Terapiler
Bilişsel davranışçı terapi BDT, kendisi de eğitimli bir psikanalist olan ve Freud'dan bıkmış olan ve tedaviye daha hedef odaklı ve kanıta dayalı bir yaklaşım yaratmak isteyen Allen Beck'in çalışmalarından ortaya çıktı. BDT, bilişsel ve davranışsal terapiyi, özellikle uygun maliyetli ve nispeten hızlı ve ölçülebilir sonuçlara sahip tedavi arayanlar için çok popüler hale gelen yapılandırılmış bir yaklaşımda birleştirir. Tedaviler genellikle 5-20 hafta arasında değişir ve bu terapi biçimi ampirik testlere uygun olduğundan, çalışmalar etkinliğini göstermiştir. Psikanaliz ve Psikodinamik Terapi Psikodinamik terapistler için depresyon, davranışlarımızın itici güçlerinin rasyonel erişime veya kontrole tabi olmadığına inandıkları için, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) 'deki gibi kasıtlı alışkanlık değişiklikleriyle tedavi edilebilecek bir durum değildir. depresyon tedavisinde tercih edilen 12-16 hafta süreli kısa terapilerdir. Hastanın bugünkü sorunları ve sosyal ilişkileri üzerine ağırlık verilir. Örneğin, ele alınması gereken değişime direnen güçler var. Yalnızca bir terapistle yakın ve devam eden bir çalışma, değişimi mümkün kılan ve depresif hastaların acılarının ve kayıplarının yasını tutup yollarına devam etmelerini sağlayan türden destekleyici ve dinamik bir ortam yaratabilir. Bağlanma Temelli Terapi Bağlanma temelli terapi, İkinci Dünya Savaşı sırasında ailelerinden ayrılmış çocuklarla çalışan John Bowlby'nin teorilerinden geliştirilmiş bir tedavidir. Bowlby'nin temel inancı, mutluluğun ve sağlığın köklerinin, sevgi dolu ve güvenilir bakıcılarla kurulan güvenli bağlara dayandığı ve yetişkinlerdeki psikiyatrik zorlukların izinin erken bağlanmadaki bozulmalara kadar uzanabileceğiydi. Bağlanma teorisi, ilişki kalıplarını dört kategoride düzenler: güvenli, kaçınan, endişeli (saplantılı) ve düzensiz. Çocukluk tarihine daha az önem veren Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) 'nin aksine, Bağlanma Temelli Terapi (BTT), bir zamanlar gerekli olduğunda artık mevcut ilişkilerde ve işleyişte zorluklara ve sıkıntıya neden olan başa çıkma stratejilerini anlamak için erken ilişkisel deneyimlerin ve travmaların araştırılmasına öncelik verir. Depresyon tedavisinde psikoterapi Depresyon oluşumunda ruhsal çalkantıların, yaşanmış hayal kırıklıkları, duygusal ve fiziksel kayıplar ya da stres yaratıcı olayların biyolojik etkenler kadar rolü vardır. Bundan dolayı sadece ilaç tedavileri yeterli olmamakta, psikoterapi desteği depresyon tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Psikoterapi depresyon tedavisinde aşağıdaki faydaları sağlar.
1. Hastanın tedaviye uyumunu arttırır.
2. Olası ilaç yan etkileri görülmez.
3. İlaç kullanılacaksa, ilacın antidepresan etkisinin başlayacağı ortalama 15-20 günlük sürede depresif duygularla baş etmeyi sağlar.
4. Karamsarlık, kötümserlik, mahvolmuşluk, ümitsizlik, bitmişlik, çözümsüzlük gibi depresif duygularla mücadele gücünü arttırır.
5. Depresyon nedeniyle bozulan ailevi, iş ve sosyal yaşamdaki ilişkileri onarmaya yardımcı olur.
6. Depresyon sonrası artık belirtilerin giderilmesini sağlar.
7. Hastalığın tekrarlamasını önlemede yardımcıdır.
8. Depresyon sırasında ve sonrasında sosyal yaşama uyumu kolaylaştırır.
9. Hastanın depresyonu ve belirtilerini tanıması sağlanarak olası nüksler erken dönemde fark edilir.
Bu konuda destek almak istiyorsanız Özel Terapi Tıp Merkezinden randevu oluşturabilirsiniz.
Klinik Psikolog
Müge CANTÜRK