Somatizasyon: Ruhsallığın Bedene Yansıması
İnsan bedeni sadece biyolojik bir varlık değildir. Psikolojk bütünlüğün sağlanabilmesi ve iyi oluş halinin sürdürülebilmesi beden, düşünce ve duygular arasındaki uyum ile ilişkilidir. Zaman zaman kişinin ifade edemediği duygular veya çözümleyemediği içsel çatışmalar, beden aracılığıyla ifade edilebilir. Kişi, birtakım fiziksel belirtilerden muzdarip olur ve bu belirtilerin doktor değerlendirilmesi sonucunda fizyolojik bir temeli bulunamaz. Bu durum, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir ve sıklıkla sağlık hizmelerine başvurmasına neden olabilir. Bireyin fiziksel şikayetleri sadece bir hastalık olarak değil, aynı zamanda ruhsal dünyasının bir yansıması olarak da değerlendirilmelidir.
Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler kişiden kişiye göre değişebilir ve kişinin hayat kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. Ancak fiziksel testlerde bir açıklama bulunamadığı için kişi kendisini çaresiz veya anlaşılmamış hissedebilir. Belirtiler genellikle kendilerini şu şekillerde gösterebilir:
-
Sürekli baş ağrıları, baş dönmesi
-
Kas ve eklem ağrıları
-
Göğüs ağrısı, kalp çarpıntısı
-
Solunum problemleri
-
Vücutta karıncalanma veya uyuşma
-
Çeşitli cilt hastalıkları (egzama, gül hastalığı vb.)
-
Sindirim sorunları
-
Kronik yorgunluk ve halsizlik
Ne Zaman Destek Alınmalı?
Bireyler genelde ilk aşamada klinik psikolog veya psikiyatriste başvuru yapmazlar. Bunun yerine aile hekimliği, dâhili hastalıklar, dermatoloji ve nöroloji uzmanları gibi birçok farklı branşın uzmanlarına gitmişlerdir. Genelde bu doktorlar tarafından psikiyatri servisine yönlendirmeleri yapılmaktadır. Öncelikle kişi tarafından tarif edilen belirtilerin fizyolojik temelli olup olmadığının belirlenebilmesi açısından şikâyet ile ilişkili bir tıp doktoru görüşü alınması gerekmektedir. Yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir problemin saptanmaması söz konusu ise ruh sağlığı profesyonellerine başvurmak uygun olacaktır.
Klinik Psikolog
Ezgi Ceren Şahin