Sağlıklı ilişki nedir sorusuna; sadece romantik aşkla sınırlı değildir diyebiliriz. Partnerlerin birbirine güvendiği, desteklediği, saygı duyduğu ve rahat iletişim sağlayabildikleri, karşılıklı ilişki doyumu hissedebildikleri, birbirlerinin maddesel ve ruhani ihtiyaçlarını karşılayabildikleri, birlikte eğlenebildikleri, uyum sağlayabildikleri, kişisel alanlara saygı duyulabildikleri, problemlerde çözüm odaklı olabilmek ve dinleyebildikleri ilişkidir.
İlişki ve evlilik terapisi, çiftlerin birbirleriyle olan ilişkilerini, bu ilişki tarzının davranışlara ve ilişkinin kendisine nasıl yansıdığını anlamaya çalışan, aile sistemini bireyler arası ilişkiden ziyade bir bütün olarak gören psikoterapi türüdür. bireysel psikoterapiden farklı olarak, aile/ilişki dinamiklerine ve bu dinamiklerin psikolojik iyilik hali üzerindeki etkilerine odaklanır. Psikoterapist ve eşler arasında karşılıklı güven, şeffaflık ilişkisi sağlanır ve psikoterapist eşlere eşit mesafede yaklaşır. Koşulsuz olumlu kabul ile eşlerin kendilerini güvenli bir ortamda, yargılanmış hissetmeden açması sağlanır. Bu terapide, çiftlerin birbirlerini daha iyi anlaması hedeflenir.
İlişki çıkmaza girdiğinde eğer önlem alınmazsa gidişat domino taşlarının yıkılması gibi bir hal alıp evliliği bitme noktasına getirebilir. Bu nedenle sorunların büyümesini, çözülmez hal almasını beklemeden problemi tespit edip çözümlemek gerekir.
Ayrıca evlilik öncesi çiftlerin birbirlerine uygunluğunu sorgulaması veya yaşadıkları sorunları evliliğin çözeceğine inanmaları da dahil birlikteliğe ilişkin pek çok kaygı ve yanılgı çift ve evlilik terapisinde işlenmektedir.
Çift terapisinde yapılan bir anlamda çiftlerin birbiri ile iletişim kurmayı öğretmektedir. Problem çözme ve çok fazla incitmeden nasıl kavga edilebileceğini öğrenme gibi becerileri oluşturmaya, ilişkiyi yeniden kurmaya yardım eder.
İlişki, çift ve evlilik terapisinden kimler yararlanabilir?
İlişkilerinde zorluk yaşayan veya bu ilişkileri güçlendirmek isteyen herkes için faydalı olabilir.
-
İletişim sorunları, güven kaybı, sadakatsizlik, aile içi şiddet ya da boşanma süreci gibi çeşitli nedenlerle destek almak isteyen evli veya partner ilişkisi yaşayan çiftler
-
Ebeveyn-çocuk çatışmaları, ergenlik dönemi sorunları, yas, bağımlılık, ekonomik zorluklar ya da aile içi şiddet gibi durumlarla başa çıkmak isteyen aileler
-
Ayrılma süreci ve sonrasında çocuklar için en iyi şekilde nasıl birlikte ilerlemeleri gerektiğini öğrenmek isteyen boşanmış veya ayrılmış çiftler
-
Birlikte yaşamayı, evlenmeyi planlayan veya yeni ilişki kurmuş ve ilişkilerinde sağlıklı iletişim kurmayı, sorunları önceden çözmeyi öğrenmek isteyen çiftler
-
Ebeveynler, büyükanne-büyükbabalar, kardeşler veya diğer aile üyeleri ile ilişkilerinde sorunlar yaşayan kişiler
-
Depresyon, anksiyete, bağımlılık gibi ruhsal sorunları olan veya kronik fiziksel rahatsızlıkları bulunan bireyler ve bu bireylerin aileleri, bu durumlarla başa çıkmak için ilişki, çift ve aile terapisinden yararlanabilirler.
Partner ilişkinizde benzer problemlerin var olduğunu düşünüyorsanız ilişki, çift ve aile terapistinden yardım isteyebilirsiniz.
Klinik Psikolog
Müge CANTÜRK
Özel Terapi Tıp Merkezi (444 27 63)