24 Ağustos 2022

ERTELEMECİLİK

Herkes bazen bir şeyleri erteler, ancak erteleyiciler kronik olarak zor görevlerden kaçınır ve kasıtlı olarak dikkat dağıtıcı şeyler ararlar. Erteleme, bir kişinin kendi kendini kontrol etme mücadelesini yansıtma eğilimindedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 20'sinde görülen erteleme hastalığı ,  kişinin hedeflerinden veya sorumluluklarından önce olumsuz duygu ve düşüncelerini dikkate almasıyla ve beraberinde  gelecekteki çabalarını caydıracak şekilde davranmasıyla sonuçlanır. Ertelemeci kişiler , sosyal ve  mesleki anlamda , normal koşullarda elde edeceklerinden çok daha düşük düzeylerde kalmaktadır.

Erteleme davranışı, çaba ya da zorlanmayla elde edilecek sonuçlar yerine hemen yaşanacak keyifli aktivitelerin tercih edilmesinin olağan bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan bir dereceye kadar kendi kendini aldatmayı da içerir, bir düzeyde, erteleyiciler eylemlerinin ve sonuçlarının farkındadır, ancak alışkanlıklarını değiştirmek önlerindeki görevi tamamlamaktan daha fazla çaba gerektirir.

Erteleyiciler genellikle mükemmeliyetçidirler ve psikolojik olarak bir işi iyi yapmama olasılığıyla yüzleşmektense asla uğraşmamayı tercih edebilirler . Başkalarının onlar hakkında ne düşüneceği konusunda o kadar endişeli olabilirler ki, yargılanmaktan kaçınmak için geleceklerini riske atabilirler.

Ertelemenin nedenlerine bakıldığında düşük özgüven , kaygı , basit ve hoşlanılmayan görevleri tamamlamak için kendini motive edememe sıralanabilir. Araştırmalar ayrıca ertelemenin tekrarlayıcı bir şekilde düşüncelerin zihinde dönüp durması veya olumsuz düşüncelere takılıp kalmayla yakından bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Ertelemeye yol açan başlıca sebepler

  • Hedeflerin yeteri kadar net olmaması
  • Mükemmele ulaşma isteği
  • Yapılacak işi değersiz veya gereksiz bulmak,
  • Üzerindeki sorumluluklardan bunalmış olmak
  • Yapılacak işle ilgili yoğun bir kaygı hissetmek
  • İşin hoşlanılmayan kişilerle ilişkili olması
Erteleme, kaçınma ve ruminasyon depresyonun yaygın belirtileridir. Depresyonu olan kişiler, önceden plan yapmakta zorlanabilir, takip etme yeteneklerine olan güvenlerini kaybedebilir ve “ne anlamı var ki” düşüncesini benimseyebilirler. Davranışsal aktivasyon olarak bilinen ve kişinin bir ustalık veya başarı duygusu sağlayan eğlenceli aktiviteler planladığı tedavi yaklaşımı, bu etkilerin bazılarının hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve depresyon  gibi dikkat ve konsantrasyonun azaldığı dürtüselliğin ön planda olduğu hastalıklarda kişiler erteleme eğiliminde olabilirler , yine obsesif kompulsif bozukluk ve depresyon tablosunda sürekli tekrarlayan olumsuz düşünceler kararsızlık ve erteleme davranışını artırabilir.
 

Erteleme davranışınıza yönelik doğru bir yaklaşım geliştirmek için psikiyatri uzmanına başvurmanız uygun olacaktır . Psikoterapi ve ilaç tedavileriyle , varsa altta yatan hastalığının tedavisinin düzenlenmesi bu sorunun yol açtığı zorluklarla başetmenizi kolaylaştıracaktır.

 

 

Online Görüşme

 

Online Görüşme/Bize Danışın

Adres:
Fabrikalar Mh.3024 Sk.No:13 Kepez/Antalya

Telefon:
Tel: 444 27 63
Fax: +90 0(242) 244 20 90
Bu sitedeki içerikler sadece bilgi amaçlıdır kişisel teşhis için kullanılmamalıdır. Tedavi için doktorunuza başvurunuz.
Copyright © 2024 Terapi Tıp Merkezi Tüm Hakları Terapi Tıp Merkezi ne aittir. Kaynak gösterilmeksizin alıntı yapılamaz, içerik ve görsel kopyalanamaz.